Org nr 822 236 162 MVA
Televegen 5,
3802 Bø i Telemark,
Norge
Calle Murillo 30,
03170 Ciudad Quesada Rojales,
Alicante Spania
(f.v.) Kommunal- og distriktsminister, Erling Sande, butikksjef ved Nærbutikken Feiosbui, Monica Midlang og avdelingsleder ved Distriktssenteret, Steinar Fredheim under åpningen av høyteknologiske Merkur-butikk nummer 100. FOTO: Distriktssenteret.
Vi ønsker å gratulere Merkur-programmet og alle Merkur-butikker i Norge med åpningen av Merkur-butikk nummer 100 som har blitt høyteknologisk med RMA-Butikkstyring. Digitaliseringen av Merkur-butikkene handler om bærekraft satt i system, og betyr mer enn økonomisk bærekraft for den enkelte butikk. Teknologien bidrar til bærekraftige bygder og tettsteder, med levende lokalsamfunn. – Fjernbetjente Merkur-butikker har blitt en stor suksess.
19.12.2024
Det sa Kommunal- og distriktsminister, Erling Sande, i forbindelse med åpningen av den høyteknologiske Merkur-butikken nummer 100.
Historien strekker seg tilbake til 2018 og startet ved Liberty Now sin konseptbutikk, Nærbutikken Hegna Landhandel. Steinar Fredheim, avdelingsdirektør i Distriktssenteret og med ansvar for Merkur-programmet som jobber for å styrke dagligvarebutikker i distriktene, var en av dem som tidlig ville høre mer om mulighetene teknologien gir.
Turen gikk til Seljord i Telemark hvor han selv fikk teste RMA-Teknologien ved Norges første døgnåpne og høyteknologiske dagligvarebutikk.
– Nå, seks år senere, markerer vi 100 Merkur-butikker som har tatt i bruk teknologien. Vi er stolte over den spennende reisen vi har hatt sammen med fremtidsrettede kjøpmenn og samarbeidspartnere disse årene. Det har vært fantastisk å jobbe sammen med Distriktssenteret og alle deres engasjerte Merkur-konsulenter. Vi ble tidlig kjent med Hallvard Christenson, Merkur-konsulent i Viken, Vestfold og Telemark, som tidlig besøkte oss i konseptbutikken på Hegna. Siden den gang har vi hatt gleden av å jobbe med fremtidsrettede Merkur-konsulenter over hele Norge, forteller Hans Olav Bakås, CEO i Liberty Now.
Fredheim forteller at mange til å begynne med var skeptiske til teknologien, og fryktet arbeidsplasser og den sosiale møteplassen ville forsvinne. Ville kundene være komfortable med å betjene seg selv?
– Alle fordommene er gjort til skamme. Det viste seg fort at kundene trives, at de ansatte har bedre tid til både kunder og alle de andre oppgavene, og at investeringene var lønnsomme. De fleste butikkene som har gjort dette grepet har fått betydelig bedre omsetning, forteller han.
Steinar Fredheim, avdelingsdirektør i Distriktssenteret, forteller om lønnsomme investeringer av ny teknologi i nærbutikkene. FOTO: Distriktssenteret.
Nærbutikken Feiosbui ble den hundrede høyteknologiske Merkur-Butikken, og butikksjef, Monica Midlang, forteller om en helt ny måte å drive butikk på.
– Og det er bra, både for kundene og for oss som jobber her. Det gir oss mer fleksibilitet og gjør butikken mer tilgjengelig for folk, sier Monica Midlang.
Kommunal- og distriktsminister, Erling Sande, åpnet høyteknologiske Merkur-butikk nummer 100, Nærbutikken Feiosbui. (t.h) Butikksjef, Monica Midlang.
Teknologien er tatt i bruk i både i nærbutikker med tradisjoner mer enn 100 år tilbake i tid, i og nybygde butikker. Flere steder har lokalbefolkningen gått sammen i andelslag for å gjenåpne nærbutikken med ny teknologi.
– Vi ser enorme engasjement i lokalsamfunn som går sammen for å gjøre nærbutikken høyteknologisk og enda mer tilgjengelig, sier Camilla Moen, kommunikasjonsleder i Liberty Now.
Digitaliseringen av nærbutikkene har bidratt til å bevare arbeidsplasser og skape levende lokalsamfunn over hele Norge. En stor nasjonal undersøkelse viser at teknologien bidrar til økt trivsel i nærområdet og øker attraktiviteten, som igjen bidrar til å øke verdien på boliger og hytter.
– Det er givende å jobbe med fremoverlente og bærekraftsorienterte kjøpmenn og Merkur-konsulenter som ser muligheter med ny teknologi, sier Einar Uvsløkk, CDO i Liberty Now.
Joker Torpo åpnet 1. november som høyteknologisk Merkur-butikk. (t.h.) Butikksjef ved Joker Torpo, Oddrun Ekrene. (t.v.) Kommunikasjonsleder i Liberty Now, Camilla Moen. – Jeg gleder meg til å få bedre tid, fortalte Oddrun som digitaliserte den over 100 år gamle butikken på Torpo.
Fleksibiliteten teknologien gir har kjøpmennene tatt godt imot, og benytter muligheten til å skape enda mer bærekraftige lokalsamfunn.
– Kjøpmenn over hele landet benytter fleksibiliteten til å skape nye møteplasser, og utvide tilbudet ved nærbutikken for både unge og eldre. Det er imponerende å se alt de får til. Med RMA-Butikkstyring har man i tillegg null digitalt utenforskap. Alle klarer å bruke teknologien, sier Moen.
Mange risikerer å måtte reise langt for å handle dagligvarer dersom den lokale nærbutikken blir lagt ned.
– Tidsklemma finnes ikke bare i byene. Høyteknologisk dagligvarebutikk i nærområdet, med utvidet åpningstid, gjør hverdagen enklere for kundene og reduserer klimagassutslipp ved at man ikke behøver å kjøre langt for å handle. I tillegg får butikken flere timer å selge mat på, som igjen bidrar til å redusere matsvinnet, sier Uvsløkk.
Kommunikasjon, Liberty Now
Stina Robberstad
© Alle rettigheter tilhører Liberty Now AS